Lastik Satın Alırken En Önemli Özellikler Hangi Özelliklerdir?

Mümkün olan en uzun sırt ömrü? Her türlü hava koşulunda yüksek performans? Yumuşak ve sessiz bir sürüş? Kilometrenizi iyileştiren bir lastik mi? Yukarıdakilerin hepsi mi?

Lastikler uzun bir yol kat eder ve hepsi genel olarak iyi iş çıkarır, ancak tek bir lastik size “yukarıdakilerin hepsini” veremez. Lastik satın alırken bu özelliklerden hangilerinin en önemli olduğuna karar vermelisiniz.

Lastik alınırken nelere dikkat edilir? Lastik mühendislerinin bir lastik tasarlarken dikkate aldıkları bazı hususlar şunlardır:

Çekiş mi yoksa Sırt Ömrü mü?

Yüksek çekişli lastikler, keskin viraj alma ve hızlı durma ile gerçekten yolu tutmalarına yardımcı olan özel lastik bileşenlerinden yapılmıştır. Ne yazık ki, tüm bu yol tutuşu, daha hızlı diş aşınması anlamına gelir.

Milyonlarca sürücü, yeni lastik satın alırken uzun diş ömrünün en önemli lastik özelliği olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte, uzun diş garantisine sahip lastikler daha sert, daha az esnek sırtlara sahiptir, bu nedenle yukarıda bahsedilen yüksek çekişli lastikler gibi yolu tutmazlar.

Her iki lastik türü de güvenli ve iyi yapılmış. Karar, ne tür bir sürücü olduğunuza ve ne tür bir araba kullandığınıza bağlıdır.

Hassas Kullanım mı yoksa Sorunsuz Bir Sürüş mü?

Lastik yanakları biraz sert olduğunda kullanım daha hassas hale gelir. Hassas yol tutuşu, bazı sürücüler için büyük önem taşır. Bununla birlikte, yan duvarlar daha az esnek olduğunda, sürüş biraz daha yumuşak hale gelir ve yol gürültüsü artar.

Lastik yanakları daha esnek olduğunda sürüş daha yumuşak ve daha sessizdir. Konforda kazandığınız, hassas kullanımda kaybettiğiniz. Yine, her iki tür lastik de güvenlidir. Hangi lastiği satın alacağınız sizin, sürücünüzün tercihlerine bağlıdır.

Yakıt Verimliliğine Karşı Yüksek Performans

Düşük Yuvarlanma Direnci lastikler yakıt tasarrufu sağlar. Bunun bir nedeni, normal lastiklerden daha yuvarlak olmalarıdır. Lastiklerin yolla buluştuğu yer, arabadan aşağı doğru itilen tüm bu basınç nedeniyle lastiğin geri kalanından her zaman daha düz olan “temas yaması” olarak adlandırılır. Düşük Yuvarlanma Direnci lastiklerde temas alanı daha küçüktür ve bu da onları daha yuvarlak hale getirir. Bu nedenle, daha kolay yuvarlanırlar, bu da gaz tasarrufu sağlar çünkü onları itmek kadar yakıt gerektirmez.

Temas alanı daha küçük olduğunda, daha az sürtünme olur, bu da neden daha kolay yuvarlandıklarını açıklar. Bununla birlikte, bu makalenin başında da belirtildiği gibi, çekiş gücü ve gelişmiş performans arıyorsanız, daha fazla sürtünmeye ihtiyacınız vardır. Yama ne kadar büyükse, performans o kadar iyi olur, ancak temas alanı ne kadar küçükse, gaz kilometre o kadar iyi olur.

Lastik alışverişinde en önemli unsur, sürücü için ihtiyaç duyduğunuz özellikleri ve yolda karşılaştığınız sürüş koşullarını anlamaktır. Bu ihtiyaçları, bu koşulları en iyi destekleyen özelliklerle eşleştirmek, ihtiyacınız olanı en iyi fiyata almanızı sağlamanın en iyi yoludur.